Železničná stanica/Railway station
Spišská Nová Ves
mapa

(Toto nie je oficiálna strana ŽSR)

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi sa dočkali renovovanej železničnej stanice
16.10.2019 ( zdroj + foto: vovlaku.teraz.sk , TASR) – Obyvatelia i návštevníci Spišskej Novej Vsi sa po roku prác dočkali novej železničnej stanice. Hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč informoval o tom, že v posledných mesiacoch prešla viacerými vizuálnymi zmenami, pričom stavenisko odovzdali zhotoviteľovi stavby pred viac ako rokom. Projekt si vyžiadal viac ako tri milióny eur.
„Všetky úpravy na budovách sa uskutočňovali za plnej prevádzky železničnej stanice s minimálnymi obmedzeniami cestujúcich. Do definitívnej kolaudácie ostáva už len niekoľko dní,“ uviedol hovorca. Hlavným dôvodom rekonštrukčných prác bolo vylepšenie stavebno-technických podmienok železničnej stanice, zlepšenie pracovných podmienok pre zamestnancov ŽSR a Železničnej spoločnosti Slovensko, ale aj zvýšenie komfortu cestujúcej verejnosti.
Počas roka sa tak podarilo zatepliť celý objekt stanice, vymenili sa strešná krytina, žľaby, zvody, okná, vonkajšie i vnútorné dvere, celý objekt sa odizoloval, vymenili sa rozvody vody aj kanalizácie, upravili sa všetky vnútorné steny a stropy a vymenili sa podlahy. „Rekonštrukcia sa dotkla aj externého prostredia. Na perónových prístreškoch sa vymenili plechová skorodovaná krytina, drevené prvky, zábradlia, dlažby a náter drevených a klampiarskych konštrukcií,“ dodal Lukáč s tým, že v rámci elektroinštalácie sa kompletne vymenili rozvody a zariadenia, ako aj bleskozvod na streche.
V rámci realizácie projektu sa myslelo aj na skvalitnenie služieb pre cestujúcich. Vybudoval sa tak hlasový a vizuálny informačný systém, ktorý ich bude informovať o príchodoch a odchodoch vlakov či prípadných meškaniach. „Rekonštrukcia sa dotkla aj okolia stanice, kde sa zrekonštruovali spevnené plochy, na ktorých v budúcnosti pribudnú nové parkovacie plochy. Prestavba preto zahŕňala aj prekrytie výsypných jám medzi 7. a 9. koľajou, ktoré sa nachádzali v blízkosti pohybu osôb k pripravovanému parkovisku,“ upozornil na to hovorca ŽSR.
Rekonštrukciu financovali železnice z vlastných zdrojov v objeme takmer 3,3 milióna eur. Zmodernizovaná budova bude skolaudovaná do konca októbra tohto roka.

Rýchlik pri Spišskej Novej Vsi zachytil a usmrtil ročného chlapca
TASRBratislava 30. 05.2004 - Kolízia ročného chlapčeka s rýchlikom dnes okolo 09.00 h pri Spišskej Novej Vsi sa skončila pre neho tragicky. Chlapec sa hral s tromi kamarátmi v blízkosti koľajníc a v momente, keď sa vlak približoval, zamieril smerom ku koľajisku.
Rušňovodič napriek použitiu rýchlobrzdy nedokázal pre krátku vzdialenosť nehode zabrániť, uviedol pre TASR hovorca Železničnej polície Jozef Búranský.

V očakávaní obnovy stanice
Ing. František MURÁR, prednosta SŽTS Spiš. N. Ves

Celková úrove¨žst. v Spiš. N. Vsi už nezodpovedá štandardným podmienkam na vybavenie cestujúcej verejnosti, čo je často terčom nie len kritiky z jej strany, ale aj kritiky zo strany mesta. A to najmä v súvislosti s tým, že Spiš. N. Ves je vstupnou bránou pre turistov smerujúcich do Slovenského raja. Správa žel. tratí a stavieb Spiš. N. Ves reagovala na súhrn viacerých negatívnych okolností a po diskusii v odborných kruhoch na začiatku tohto roku dala vypracovař štúdiu čiastočnej rekonštrukcie budovy.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 21/2002 časopisu Ž-Semafor z 6. XI. 2002)

Keby bolo viac práce pre posunovačov
EURÓPSKE KORIDORY TEORETICKY DORAZILI AJ DO ŽST. V SPIŠ. N. VSI
Mária PALIČKOVÁ

Vyše storočná budova žst. v Spiš. N. Vsi svojím usporiadaním a možnosťami poskytovania služieb v tejto významnej turistickej lokalite už nepostačuje pokrývať požiadavky vyššieho štandardu.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 12/2002 časopisu Ž-Semafor z 12. VI. 2002)

Kalkulantom pribudla práca, zákazník musí čakať
AJ V SNP SPIŠ. N. VES ČAKAJÚ NA REKONŠTRUOVANÉ VOZNE
Mária PALIČKOVÁ

Spracovanie vozňových zásielok na Spiši v rámci pracovísk nákl. prepravy sa sústreďuje najmä na drevnú hmotu a na rezivo. Služby železnice takto využívjú viacerí miestny prepravcovia.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 12/2002 časopisu Ž-Semafor z 12. VI. 2002)

Písanie nahradia prenosné pokladnice
V SOP SPIŠ. N. VES NEZAZNAMENALI ÚBYTOK CESTUJÚCICH
Mária PALIČKOVÁ

Nepretržitá pracovná zmena funguje iba v SOP Spiš. N. Ves. V menších tarifných bodoch nie je zavedená, čo v praxi znamená presunutie ťarchy na vlakové čaty, ktoré zabezpečujú predaj cestovných dokladov.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 12/2002 časopisu Ž-Semafor z 12. VI. 2002)

  • Železničná trať Kysak - Spiš. N. Ves
  • Železničná trať Spišská Nová Ves - Poprad-Tatry
  • Železničná trať Levoča - Spiš. N. Ves
  • Železničná trať Spiš. N. Ves - Smolnícka Huta
  • Spišská Nová Ves

  •    
    Strana vytvorená / Site created : 16-VII-2002
    Posledná aktualizácia / Last update : 05-nov-2019
    ( 133603.htm )