Železničná stanica/Railway station
Košice
(Toto nie je oficiálna strana ŽSR)
( mapa )

Prijímacia budova - pohľad od juhozápadu
Prijímacia budova - pohľad od juhozápadu
Addams 9. XI. 2002/14:25 hod.)

ŽSR chcú zrekonštruovať košické nástupištia a železničné zvršky
23.10.2019 ( vovlaku.teraz.sk , TASR) – Komplexnú rekonštrukciu troch nástupíšť košickej železničnej stanice, ako aj vybraných železničných zvrškov koľají plánujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Celková odhadovaná hodnota zákazky bez DPH predstavuje viac ako 15 miliónov eur. Ako vyplýva zo súťažných podkladov, lehotu na predkladanie ponúk predĺžili do 22. 11.2019.
Revitalizáciou nástupíšť číslo 1, 2 a 3 sa má zvýšiť úroveň a komfort prostredia pre cestujúcu verejnosť, má dôjsť aj k debarierizácii. „Bezbariérový prístup k nástupištiam č. 2 a 3 bude v zmysle projektovej dokumentácie riešený bezbariérovými rampami umiestnenými vedľa terajších schodov na 2. resp. 3. nástupišti na príchodovej strane (príchod k nástupištiam) podchodu a zároveň veľkokapacitnými výťahmi umiestnenými na odchodovej strane z nástupíšť 2 a 3 v mieste terajších severných schodov. Južné schody na odchodovej strane zostanú zachované,“ uviedol pre TASR hovorca ŽSR Michal Lukáč.
Práce okrem iného zahŕňajú aj rekonštrukciu vonkajšieho osvetlenia vrátane zmeny napájania a úpravy ukoľajnenia kovových konštrukcií na nástupištiach. Súčasťou projektu je tiež úprava priechodov pre cestujúcich pre prístup k úrovňovým nástupištiam, rekonštrukcia zastrešenia nástupíšť tzv. lastovičiek, výstupov z podchodov či rekonštrukcia zastrešenia výstupu z batožinového tunela.
„Dôjde aj ku komplexnej rekonštrukcii železničného zvršku koľají č. 11, 9, 8, 7, 6, 5, 3a a 1, a to z dôvodu ich technicko-prevádzkového stavu, teda opotrebovanosti (nedostatočná držobnosť upevňovadiel) a potreby smerovej a výškovej úpravy koľaje k výške nástupištných hrán,“ dodal Lukáč.
Verejné obstarávanie vyhlásili železnice v auguste a pôvodný termín na predkladanie ponúk bol 30. september. „Železniciam Slovenskej republiky ako obstarávateľovi bolo počas plynúcej lehoty na predkladanie ponúk doručené veľké množstvo žiadostí o vysvetlenie informácií uvedených v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania a v súťažných podkladoch, kde obstarávateľ v rámci prípravy vysvetlenia v technickej časti potrebuje súčinnosť tretej osoby – projekčnej organizácie. Obstarávateľ bol nútený predĺžiť pôvodne stanovenú lehotu na predkladanie ponúk,“ spresnil hovorca ŽSR.
Predmet zákazky bude podľa zverejnených dokumentov financovaný z rozpočtových prostriedkov obstarávateľa vyčlenených na tento účel. Samotné stavebné práce majú byť hotové do dvoch rokov od ich začatia.

Zachytil ho vlak, skončil s odreninami a modrinou
SITABRATISLAVA/KOŠICE 25. 10.2004 - O veľkom šťastí môže hovoriť 58-ročný Košičan, ktorého v noci z piatka na sobotu zachytil prechádzajúci osobný vlak. Ako agentúru SITA informoval hovorca Železničnej polície Jozef Búranský, muž smeroval na košickú železničnú stanicu , no zmohol ho alkohol a tak si sadol na koľajnicu. Prichádzajúci vlak nezbadal, zo 60 metrovej vzdialenosti si ho našťastie všimol rušňovodič. Košičan zareagoval na zvukové znamenie, z koľajnice vstal, no nestačil odísť do bezpečnej vzdialenosti a zachytil ho brzdiaci vlak. Muž skončil iba s odreninami na tvári a s modrinou na pravom oku.

Mesto Košice a Železničná spoločnosť podpísali memorandum o spolupráci
KORZÁR 28.09.2004, ren, Košice - Memorandum o spolupráci pri riešení dopravnej obslužnosti a rozvoji verejnej hromadnej dopravy na území mesta Košice a v Košickom kraji podpísali v Historickej radnici primátor mesta Zdenko Trebuľa a predseda predstavenstva ZSSK Pavol Kužma.
Memorandum vytvára podmienky na vzájomnú súčinnosť a spoluprácu pri riešení dopravnej obslužnosti a rozvoji verejnej hromadnej dopravy v spádovom území mesta Košice a v Košickom kraji s premietnutím do konkrétnych foriem spolupráce a do spoločného riešenia aktuálnych problémov.
" ZSSK v memorande deklaruje, že prostredníctvom Divízie osobnej prepravy bude v súčinnosti s mestom vytvárať podmienky na udržanie prevádzky Košickej detskej železnice . Úspešná akcia Prebúdzanie Katky sa stane súčasťou osláv Dňa mesta Košice. ZSSK sa bude podieľať aj na zabezpečovaní Košického integrovaného dopravného systému (KIDS) a Integrovaného dopravného systému Košického kraja (KORID). V blízkej budúcnosti by v Košiciach mala pribudnúť autorampa, ktorá umožní občanom a návštevníkom mesta moderný a stále obľúbenejší spôsob prepravy autovlakom do Prahy i ďalších európskych miest," informovala nás hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobriková.
Obidve strany sa budú podieľať aj na riešení projektu zákazníckeho centra v objekte Železničnej stanice Košice, pri vytváraní jednotného a prehľadného informačného systému pre cestujúcich a na príprave a zavadení železničnej dopravy prímestského typu medzi Košicami a Prešovom .
Cieľom tohto integrovaného dopravného systému by malo byť vytvorenie optimálneho prepojenia miest Košice a Prešov a ich spádových oblastí. Mesto Košice pomôže ZSSK s vyriešením dopravnej situácie na Železničnej ulici prenájmom pozemku na parkovanie služobných motorových vozidiel.

Košické nástupište konečne dokončia
Nový Čas20.07.2004, nč - Po roku sa konečne dokončí oprava prvého nástupišťa na košickej železničnej stanici. Tú si vyžiadala havarijná situácia. Voda z neho totiž pretekala do úschovne batožín a skladu civilnej ochrany. Celková rekonštrukcia nástupišťa bude stáť asi 90 miliónov Sk.
Nástupište bolo v dezolátnom stave a približne 30 rokov sa do neho neinvestovalo. S opravami sa začalo v roku 2002. Podarilo sa však zrekonštruovať len časť perónu, ktorý vyvýšili a opravili tiež podmáčaný strop, na zvyšnú časť však už nezostali peniaze. A tak je už rok vstup na nástupište zatarasený doskami a práce pritom nepokračujú.
Konečne však prichádza k zmene. "Generálny riaditeľ ŽSR Roman Veselka podpísal rozhodnutie o pokračovaní rekonštrukcie košického nástupišťa," povedala hovorkyňa ŽSR Nela Blašková a dodala: "Na dokončenie je pripravených 9 miliónov Sk. S prácami sa začne už v najbližších dňoch a ešte tento rok by malo byť nástupište sprístupnené." Po ukončení bude slúžiť najmä pre IC a EC vlaky .

Železničná polícia v Košiciach zadržala dvoch sprejerov
TASRBratislava 31. 05.2004 - Železničnej polícii (ŽP) sa v nedeľu podarilo zadržať dvoch sprejerov, ktorí zo soboty na nedeľu v Košiciach grafitmi postriekali služobný vozeň pantografovej súpravy a dva lôžkové vozne. Železniciam tak spôsobili škodu za 16 400 korún. Obaja sú obvinení z trestného činu poškodzovania cudzej veci formou spolupáchateľstva, informoval dnes TASR hovorca Železničnej polície Jozef Búranský.
Polícia pomocou služobného psa v nedeľu o 00.30 h v koľajisku košickej železničnej stanice zadržala 23-ročného mladíka z Tepličky nad Váhom, ktorý postriekal vozeň grafitmi spolu s 21-ročným Prešovčanom. Prešovčan síce policajtom ušiel, ale ešte v nedeľu podvečer sa dobrovoľne prihlásil na oddelení ŽP v Košiciach.
Obaja mladíci uviedli, že akciu podnikli po vzájomnej dohode a do maľovania grafity sa pustili už v sobotňajších večerných hodinách. Keď ich spozorovala hliadka ŽP, dali sa na útek. Služobný pes však jedného z nich zadržal. Polícia u neho zaistila igelitovú tašku s respirátorom, latexovými rukavicami a šiestimi sprejmi.

Dvaja muži ukradli 30 batožinových políc zo železničných vozňov
TASRBratislava 15. 4.2004 - Batožinové police zo železničných vozňov padli začiatkom apríla do oka dvom mužom z východného Slovenska. V zberných surovinách za ne dostali 1110 korún, ZSSK , a.s. však spôsobili škodu za takmer 72 tisíc korún.
Dvaja muži - 28-ročný zo Spišskej Novej Vsi a jeho 40-ročný spoločník z neďalekej obce Holčíkovce - po vzájomnej dohode 2. a 3. apríla na stanici v Košiciach odmontovali z vozňov expresného vlaku Ex 1601 Chopok a dvoch osobných vlakov 30 batožinových políc. Odniesli ich do jednej z košických zberní druhotných surovín, kde za ne zinkasovali spolu 1110 korún. Peniaze si rozdelili a minuli.
Batožinové police už v zberni po príchode železničných policajtov neboli. Muži budú čeliť obvineniu pre trestný čin krádeže formou spolupáchateľstva. Mladší z nich bol na základe príkazu Okresného súdu Košice I daný do väzby.
TASR informáciu poskytol hovorca Železničnej polície Jozef Búranský.

Zmizlo 451 hliníkových výplní batožinových políc z vlakov
SITABRATISLAVA 7. 4.2004 - Celkom 451 hliníkových výplní batožinových políc a 18 celých políc ako artikel na speňaženie v zberných surovinách zmizlo ešte koncom marca zo železničných vozňov odstavených na stanici v Košiciach. Železničnej spoločnosti tak vznikla škoda za 77 000 korún. Príslušníkom Železničnej polície (ŽP) sa v utorok podarilo zistiť dvoch mužov vo veku 30 a 41 rokov zo Spišskej Novej Vsi a z obce Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou, ktorí sa priznali, že od 29. do 31. marca po dohode odcudzili spomínaných 18 hliníkových políc, ktoré predali za 960 korún v zberni surovín v Košickej Novej Vsi a peniaze minuli. ŽP obvinila mužov pre trestný čin krádeže formou spolupáchateľstva.

Železničná spoločnosť buduje sieť nových zákazníckych centier

Pes odhalil v rýchliku pašované cigarety z Ukrajiny
SITABRATISLAVA 6. 4.2004 - S pomocou služobného psa sa v pondelok podarilo košickým železničným policajtom vypátrať v rýchliku Gemeran 258 kartónov ukrajinských cigariet. Ako agentúru SITA informoval hovorca železničnej polície Jozef Búranský, cigarety prepravoval 44-ročný muž z Nižného Hrabovca z okresu Vranov nad Topľou a 37-ročný občan Českej republiky z obce Třebichovice.
Kupé, v ktorom muži sedeli, označil pes pri kontrole rýchlika pred jeho odjazdom z košickej železničnej stanice . Cigarety mali ukryté v štyroch cestovných taškách. Pasažieri polícii na policajnom oddelení povedali, že cigarety dostali od istého 35-ročného muža z Nižného Hrabovca a mali ich odniesť im neznámej osobe do Šale. Železničná polícia mužov a cigarety odovzdala košickej colnej správe. Slovensko prišlo na clách o 100 000 korún.

Zlodej sa skrýval vo vestibule železničnej stanice
SITABRATISLAVA/KOŠICE 31. 3.2004 - Vestibul železničnej stanice v Košiciach si ako dočasnú skrýšu na úteku pred spravodlivosťou vybral 19-ročný mladík zo Spišskej Novej Vsi, ktorý v utorok večer zaspal na lavičke a vzbudil pozornosť hliadky Železničnej polície. Keďže nevedel hodnoverne preukázať svoju totožnosť, hliadka ho predviedla na oddelenie, kde sa priznal, že ešte v piatok 26. marca ukradol z neuzamknutej izby internátu na Kukučínovej ulici v Košiciach spiacemu 20-ročnému študentovi z Kamenice nad Cirochou v okrese Humenné mobilný telefón Nokia 6600 a 18-tisíc korún. Železniční policajti odovzdali podozrivého mladíka Obvodnému oddelenie PZ Košice-Juh, ktoré sa bude ďalej krádežou zaoberať.
Agentúru SITA informoval hovorca železničnej polície Jozef Búranský.

Železniční hasiči zasahovali pri úniku metanolu z poškodenej cisterny
TASRKošice 18. 3.2004 – Pri zastavovaní úniku metanolu z vlakovej cisterny dnes asistovali siedmi pracovníci Hasičského útvaru Železníc SR v Košiciach . Na jednej z cisterien prevážajúcich metanol z Ukrajiny do Poľska zaregistrovali únik tejto chemikálie, ktorá v tekutom stave leptá pokožku aj dýchacie cesty. Hasiči preto pracovali v gumových oblekoch s dýchacími prístrojmi.
Ako ďalej pre TASR uviedol veliteľ útvaru Michal Leško, unikajúci metanol zachytávali do vakov. Potom odtlakovali cisternu a opravili poškodené tesnenie ventilu, kadiaľ metanol unikal. Do opravenej cisterny potom metanol späť napustili. Cisterna teraz čaká na preváženie, aby zistili, koľko látky sa stratilo a potom bude zaradená do najbližšej vlakovej súpravy a bude pokračovať v ceste do Poľska.
Pri zásahu podľa M. Leška nedošlo k žiadnym zraneniam ani k škodám na majetku alebo životnom prostredí.

Údajne pre finančnú tieseň ukradol 14-ročný Košičan mobil
TASRBratislava 11. 2.2004 - Údajne finančná tieseň prinútila 14-ročného Košičana, aby okradol 29-ročného zamestnanca ZSSK o mobilný telefón za takmer deväť tisíc korún.
V prítomnosti riaditeľky Špeciálnej základnej školy na Rovníkovej ulici v Košiciach sa v utorok príslušníkom Železničnej polície ku skutku priznal.
Maloletý Košičan si na svoju obeť počkal v služobnom podchode na nástupištia košickej železničnej stanice ešte v sobotu nadránom. Keď sa zamestnanec priblížil k vchodu, priskočil k nemu a z vrecka košele mu odcudzil mobilný telefón, ktorý o čosi neskôr predal za tisíc korún neznámej osobe na Hlavnej ulici v Košiciach. Peniaze už stačil minúť.
TASR to dnes uviedol hovorca ŽP Jozef Búranský.

Košickí železniční policajti odhalili 19-ročného vreckára
TASRBratislava 11. 2.2004 - Košickí príslušníci Železničnej polície (ŽP) v utorok odhalili 19-ročného Košičana, ktorý ešte v júli minulého roka ukradol 58-ročnému Košičanovi peňaženku.
Mladík vtedy podišiel k poškodenému, ktorý sedel na lavičke pred železničnou stanicou a z vrecka bundy zavesenej na lavičke mu odcudzil peňaženku. Vybral z nej 4800 korún a v snahe zbaviť sa dôkazov ju spolu s dokladmi odhodil do kontajnera. Peniaze minul pre vlastnú potrebu. Vyšetrovateľ obvinil páchateľa z trestného činu krádeže.
TASR to dnes uviedol hovorca ŽP Jozef Búranský.

Odhalili zlodejku mobilných telefónov
SITABRATISLAVA 16. 1.2004 - Košickým príslušníkom Železničnej polície sa podarilo zistiť 17-ročnú miestnu dievčinu, ktorá je podozrivá z toho, že na tamojšej železničnej stanici minimálne dvom cestujúcim odcudzila mobilné telefóny, jednému z nich navyše aj peniaze a doklady. V prvom prípade ešte z augusta minulého roka si podozrivá podľa jej slov prisadla vo vestibule stanice k spiacemu 38-ročnému mužovi z Turne nad Bodvou a takmer osemtisícový mobil vybrala z bočného vrecka jeho cestovnej tašky. V parku pri stanici sa ním pochválila 18-ročnej známej a potom ho na Mlynskej ulici v Košiciach za tisíc korún predala neznámej osobe, pričom 200 korún ako podiel z predaja dala spomínanej známej.
V druhom prípade podozrivá odľahčila o mobil, 500 korún a osobné doklady 32-ročného Košičana, ktorý 29. decembra v noci pricestoval z Prešova do Košíc. Stalo sa to, keď na lavičke v dolnom vestibule konzumoval pečivo, ktoré si kúpil krátko po príchode na stanicu. Dievčina v spoločnosti ďalšej mladej ženy pristúpila k nič netušiacemu mužovi, obe ho začali obťažovať, pričom jedna mu rukou siahla pod vetrovku. Keď ju znechutene odstrčil, obe odišli preč. Až potom zistil, o čo všetko prišiel. Poškodený si vyčíslil škodu na 8689 korún. Mobilný telefón, ktorý si podozrivá 17-ročná Košičanka nechala pre vlastnú potrebu však nakoniec dostal naspäť. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ŽP Jozef Búranský.

ŽSR rátajú s prehĺbením straty 1,21 mld. Sk z júla na koncoročných 2,27 mld. Sk
TASRBratislava 4. 09.2003 - Železnice SR ( ŽSR ) dosiahli na konci júla stratu 1,21 miliardy Sk. Na konci roka očakával podnik v pôvodnom pláne stratu 3,4 miliardy Sk. Plán však už revidoval na stratu 2,277 miliardy Sk. Ako TASR informovala hovorkyňa ŽSR Nela Blašková, v pôvodnom pláne, ktorý železnice tvorili v máji, nevedela spoločnosť predpokladať viaceré príjmy a výdavky. Do očakávaných výkazov tak ŽSR napríklad pôvodne nezahrnuli úver v sume 2 miliardy Sk, ktorý spoločnosť prijala ešte v decembri minulého roka, ale čerpať ho začala až v súčasnosti. Aj preto ŽSR nedávno k upravili koncoročné plánované príjmy z pôvodných 12,6 miliardy Sk na 16,609 miliardy Sk. Celkové výdavky za rok 2003 plánujú ŽSR na úrovni 18,886 miliardy Sk, čo je nárast oproti pôvodnému plánu z mája tohto roka o 2,886 miliardy Sk. ŽSR dosiahli za prvých 7 mesiacov tohto roka výnosy 8,6 miliardy Sk a náklady 9,865 miliardy Sk. Najväčšiu časť výnosov tvorili tržby z prevádzkovania železničnej dopravnej cesty v sume 4,2 miliardy Sk. Zvyšok výnosov tvorili tržby nesúvisiace priamo s hlavnou činnosťou v sume 1,76 miliardy Sk a iné príjmy vo výške 919 miliónov Sk. Celkové záväzky ŽSR dosiahli na konci júla 47,96 miliardy Sk, pričom od začiatku roka klesli už o 2,74 miliardy Sk. ŽSR pritom očakávajú, že od 1. januára 2004 prevezme štát záväzky vo výške 13 miliárd Sk. Štát za prvých 7 mesiacov tohto roka železniciam zatiaľ uhradil výkony vo verejnom záujme v sume 1,72 miliardy Sk a do konca roka by mal prefinancovať ešte výkony za 0,57 miliardy Sk. Pohľadávky firmy dosiahli na konci sledovaného obdobia 12,96 miliardy Sk. Z hľadiska investícií realizujú ŽSR v tomto roku väčšinu projektov financovaných cez zdroje EÚ. Na konci júla zostalo spoločnosti pre tento rok viazaná dotácia 644,45 milióna Sk z fondu ISPA. Ďalšie viazané dotácie v sume 355 miliónov Sk zostávali ŽSR na čerpanie ešte zo zdrojov štátu. Dominantným projektom pre železnice je modernizácia trate z Bratislavy smerom na Žilinu. ŽSR , respektíve štát, sa na financovaní týchto projektov podieľajú 15 % a zvyšných 85 % zdrojov je možné čerpať z európskych fondov. Modernizácia trate zo Šenkvíc do Cífera je rozpočtovaná na 150 miliónov EUR a podobná suma by mala byť v budúcom roku preinvestovaná aj na trati z Trnavy do Piešťan . V roku 2004 by sa tiež mala zrealizovať rekonštrukcia trate z Piešťan do Nového Mesta nad Váhom za 100 miliónov EUR. Následne v roku 2005 sa vykoná modernizácia trate na úseku do Púchova . V roku 2005 plánujú ŽSR vďaka čerpaniu zdrojov z fondov EÚ začať práce na elektrifikácii trate zo Zvolena do Banskej Bystrice z odhadovaným rozpočtom 40 miliónov EUR. Na projekt modernizácie nástupíšť na staniciach Prešov a Košice by malo ísť ďalších zhruba 50 miliónov EUR.

Železničných policajtov v Košiciach zamestnáva bombový anonym a mŕtvola na trati
TASRKošice 18. júla 2003 - Nepríjemným spôsobom si zažartoval neznámy muž, ktorý dnes popoludní z telefónneho automatu oznámil na policajnom čísle 158, že na košickej železničnej stanici vybuchne o 16.00 h bomba.
Na jeho oznam okamžite zareagovali príslušníci Železničnej polície, ktorí prijali nevyhnuté opatrenia a uzavreli stanicu. Hoci k výbuchu v avizovanom čase nedošlo, pyrotechnici so služobnými psami prehľadávajú priestory staničnej budovy.
V piatok popoludní bývajú vlaky z Košíc a do Košíc zvlášť vyťažené, dnes však nebudú premávať pravdepodobne niekoľko hodín. Situáciu totiž skomplikovalo aj nájdenie mŕtvoly na trati v Krásnej nad Hornádom . Túto informáciu dostali košickí železniční policajti iba niekoľko minút po oznámení bombového výbuchu. Pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava.
Informácie TASR poskytol hovorca ŽP Jozef Buranský.

Bombový poplach na stanici v Košiciach bol planý, nájdený muž nie je mŕtvy
TASRKošice 18. júla 2003 - Anonym, ktorý dnes popoludní o 16.00 h zavolal z telefónneho automatu neďaleko košickej železničnej stanice , že vo vestibule stanice je bomba, si podobne zažartoval aj o hodinu neskôr. Druhá bomba mala byť uložená na treťom nástupišti.
Ani jedna z jeho informácií sa však nepotvrdila a o 18.30 mohli premávku na železnici v Košiciach opäť otvoriť.
Na prvý oznam anonyma okamžite zareagovali príslušníci Železničnej polície, ktorí prijali nevyhnuté opatrenia a uzavreli stanicu. Hoci k výbuchu v avizovanom čase nedošlo, pyrotechnici so služobnými psami prehľadali priestory staničnej budovy - s negatívnym výsledkom.
V piatok popoludní bývajú vlaky z Košíc a do Košíc zvlášť vyťažené, dnes však nepremávali vyše dvoch hodín. Vlaky prichádzajúce do východoslovenskej metropoly postupne odstavovali v Spišskej Novej Vsi a Kysaku . Pre cestujúcich bola počas zastavenia železničnej dopravy zabezpečená náhradná autobusová preprava.
Ako pre TASR spresnil hovorca ŽP Jozef Buranský, objasnil sa aj prípad muža, ktorý popoludní skočil pod vlak na trati v Krásnej nad Hornádom . Pôvodná informácia, že utrpel smrteľné zranenie, sa nepotvrdila. Muž sa však zranil vážne a bude sa liečiť asi šesť mesiacov. Podrobnosti ani motív jeho činu zatiaľ nie sú známe, prípad je v štádiu preverovania.

Anonym si planý bombový poplach na stanici zrejme vychutnával na mieste
Korzár 19.07.2003, Miloslava Hriadelová a Jaroslava Gajdošová , Košice - Chaos a zmätok panoval včera popoludní na železničnej stanici . Anonym telefonicky oznámil, že tam vybuchne o 16. hodine bomba. Ohlásil to na operačné stredisko PZ Košice I mužský hlas krátko po pol štvrtej. O pár minút už polícia v spolupráci s vedením stanice začala vypratávať vestibul a aj ľudí z vlakov, ktoré boli práve na stanici. V tom istom čase na miesto vyrazili hasiči a pracovníci SPP, ktorí uzatvorili plyn. Stanicu prehľadávali policajní pyrotechnici so psami. Podľa slov mjr. Ing. Mariána Mesároša, zástupcu riaditeľa Oblastnej správy železničnej polície Košice , hodinu po prvom telefonáte, teda 34 minút po 16. hodine, volal na políciu podľa všetkého ten istý muž, že bomba je uložená vo vlaku na treťom nástupišti. Následne pyrotechnicky skontrolovali tri vlakové súpravy, avšak s negatívnym výsledkom. Žiaden nástražný výbušný systém sa nenašiel. Presunuli sa potom znovu do haly železničnej stanice , ale ani tam bomba našťastie nebola.
Väčšina cestujúcich za ten čas bezradne postávala okolo zátarás a iní sa zas snažili nájsť alternatívne riešenie a obiehali autobusovú stanicu, či nenájdu nejaký vhodný spoj, niektorí však hľadali márne.
„Chcem ísť domov,” zúfalo opakovala mladá žena, ktorá dochádza do Košíc za prácou. Aj rodina s dvoma deťmi statočne vyčkávala, kedy bude koniec akcie a môžu sa konečne posadiť do vlaku z ktorého ich vyhnali.
„Je to smiešne, lebo keď vyhlásili poplach, už sme mali pomaly odísť. Kým sme vypratali vlak, trvalo to minimálne 15 minút. No povedzte, nemohli nás pustiť aby sme z tej porazenej stanice odišli? Prázdniny sa nám teda pekne začali. Mali sme ísť do Zvolena,” hovorí mama chlapčekov, ktorí sa popoludňajšom dusne držali celkom statočne.
„Videli sme, že mali zo sebou aj psíkov,” hovorí mi ten mladší. „A páčili sa ti?,” prihováram sa mu. „Radšej by som už bol u babky vo Zvolene s jej dvoma mačkami, ako s policajnými psami na stanici,” pozrie sa na mňa šibalsky.
„Keby nám aspoň niekto povedal, koľko to bude trvať. Máme o chvíľu vlak do Maďarska,” sťažoval sa starší pán.

Nálada v dave hustla s pribúdajúcimi minútami
Oči cestujúcich sa zúfalo upierali na vchodové dvere, ktoré strážili príslušníci železničnej polície a pyrotechnickej jednotky. Desať minút po 18. hodine začali železničiari pripravovať vlaky a krátko pred pol siedmou sa konečne za sklom objavili siluety zamestnancov stanice. Tí sa však iba márne pokúšali otvoriť zvnútra dvere. Podarilo sa to až po privolaní posíl. V tej chvíli sa dav začal doslova rútiť do haly, akoby chcel rýchlo dohoniť zmeškané minúty. Deti, psi a ľudia sa tlačili hlava - nehlava. Našťastie, aj tento poplach ako väčšina podobných bol falošný.
Ako sa včera polícii podarilo zistiť, prvýkrát volal muž z telefónneho automatu na železničnej stanici, druhý telefonát bol z Mlynskej 27. Podľa všetkého si vychutnával svoj čin v priamom prenose. Ako uviedol mjr. Mesároš, ide o druhý takýto incident na košickej železničnej stanici . Prvý výhražný telefonát tohto druhu zamestnával košických železničných policajtov vlani v januári, pričom páchateľa sa neskôr podarilo usvedčiť.
V prípade včerajšieho bombomaniaka išlo podľa všetkého o nejakého duševne chorého človeka alebo osobu pod vplyvom alkoholu. O pol deviatej večer muž opätovne volal na políciu, pričom oznámil, že železničná stanica vyletí o dvadsať sekúnd do vzduchu. Vzhľadom na krátkosť uvedeného času a skutočnosť, že pri predošlých telefonátoch šlo iba o planý poplach, železničná polícia už žiadne opatrenia v súvislosti s telefonátom nevykonávala.

Železniční hasiči v Košiciach dnes opäť zasahovali pri úniku chemickej látky
TASRKošice 19. júla 2003 - Po úniku kyseliny dusičnej, ku ktorému došlo začiatkom tohto týždňa, zasahovali dnes členovia závodného hasičského útvaru ŽSR v Košiciach opäť pri úniku chemickej látky z cisterny.
V tomto prípade išlo podľa informácií TASR o plastické tužidlo na zliepanie tehál. Táto látka na rozdiel od kyseliny dusičnej nepredstavuje nebezpečenstvo pre ľudský organizmus.
Látka začala z cisterny unikať pravdepodobne už 50 kilometrov pred Košicami. Hasiči pri zásahu použili tlakový uzáver na poškodený ventil a zatiaľ čakajú na špeciálnu náhradnú cisternu, do ktorej by mali prečerpať spomínanú chemikáliu.

Železniční hasiči v Košiciach monitorovali cisternu, z ktorej unikol Vianplast
TASRKošice 20. júla 2003 - Členovia závodného hasičského útvaru ŽSR v Košiciach dnes priebežne monitorovali stav cisterny, z ktorej v sobotu vytiekla chemická látka zvaná Vianplast - 50 používajúca sa ako lepidlo na tehly.
O tom, či sa látka pred cestou ku konečnému adresátovi prečerpá do náhradnej cisterny, by sa malo rozhodnúť zajtra, t.j. v pondelok 21. júla. Vianplast nepredstavuje nebezpečenstvo pre ľudský organizmus. Látka vytiekla z cisterny pravdepodobne už 50 kilometrov pred Košicami .
V priebehu uplynulého týždňa došlo na košickej železničnej stanici aj k úniku výparov nebezpečnej kyseliny dusičnej.

Železničiarov prepustili z nemocnice
Pravda 18.07.2003, ič, KOŠICE – Desať železničiarov, ktorí sa v stredu priotrávili pri úniku kyseliny dusičnej v nákladnej časti košickej stanice, prepustili z nemocnice. Cisterna s kyselinou dusičnou robila v Košiciach problémy dva dni. Prvý únik nebezpečnej chemikálie skončil v utorok bez vážnejších následkov, druhý únik v stredu priotrávil desať ľudí. Podľa niektorých zdrojov spôsobil problémy vek cisterny a súčasné teplé počasie.

Chemko Strážske reaguje na opätovný únik kyseliny
TASRKorzár 18.07.2003, Strážske - Napriek tomu, že v stredu došlo z cisterny na železničnej stanici v Košiciach k opätovnému úniku kyseliny dusičnej, nebolo potrebné vykonávať žiadne špeciálne opatrenia na ochranu obyvateľstva. Zároveň nedošlo k porušeniu vodného zákona. Vyhlasujeme, že cisterna bola riadne odovzdaná prepravcovi, ktorý v plnom rozsahu zodpovedá za prepravu chemickej látky. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré včera poskytla hovorkyňa skupiny Chemko, a.s., Strážske Jana Romanová.
Dodala, že špecialisti po zistení opätovného úniku kyseliny dusičnej zistili ďalšie netesnosti konzoly na prírube, ktoré pri prehliadke 16. júla neboli vizuálne zjavné. Poškodený ventil z cisterny podľa Romanovej odovzdali na kriminalistickú expertízu, ktorá spresní o aké poškodenie išlo. „Poškodená cisterna bola bez akýchkoľvek anomálii prepravená do spoločnosti Chemka, a.s., Strážske a kyselinu prečerpali do zásobníka,” doplnila Romanová.
Pracovníci spoločnosti momentálne rokujú s prenajímateľom cisterien, ktoré sa používajú na prepravu kyseliny dusičnej a pripravujú reklamáciu na tento typ cisterien.

Unikajúcu kyselinu udržali na uzde
Hasiči závodného útvaru ŽSR Košice včasným zásahom zabránili katastrofe
Košický večer16.07.2003 Miroslav Sambor - Zhluk ľudí v civilnom odeve, ale najmä v hasičských uniformách, ako aj niekoľko hasičských cisterien zaparkovaných pri vedľajšej koľaji neďaleko colnice dávalo včera popoludní tušiť, že sa čosi deje. Ako sa ukázalo, po nedávnom úniku propán-butánu v košickej železničnej stanici , mali príslušníci Závodného útvaru ŽSR Košice opäť plné ruky práce.
Tentoraz sa im o „zábavu” postarala cisterna vypravená do Maďarska z Chemka Strážske. Unikala z nej životunebezpečná látka - kyselina dusičná. Jedným z tých, ktorí o prípade vedeli medzi prvými a kto zalarmoval hasičov i príslušný odbor Civilnej ochrany, bol primátor mesta Zdenko Trebuľa.
„Ide o prvý prípad úniku kyseliny dusičnej v tomto roku v Košiciach,” povedal nám veliteľ zásahu Michal Leško. “Cisterna má obsah 4800 litrov, ak by zásah nebol urobený čo najskôr a kyselina by unikla vo väčšom množstve, došlo by pravdepodobne k veľkej katastrofe.”
Pretože kyselina unikala vo forme výparov vytvárajúcich nad cisternou mrak, hasiči kropili steny cisterny vodou, čím vlastne zrážali mrak k zemi, aby sa nedostal do ovzdušia. Viac robiť nemohli, pretože všetci čakali na skupinu špecialistov z Chemka Strážske. Tí dofrčali niekoľko hodín po nahlásení úniku. V špeciálnych odevoch a maskách sa vyšplhali na cisternu a začali s obhliadkou.
„Vyzerá to tak, že máme poškodený ventil,” uviedol po niekoľkých minútach jeden z pracovníkov Chemka, ktorý si neželal byť menovaný. „Musíme vyrobiť tesnenie z teflónu a ventil dáme do poriadku.”
Podarilo sa, a tak po oprave ventilu mohla byť cisterna pripojená k vlakovej súprave, odchádzajúcej do Maďarska. K ekologickým škodám vďaka rýchlemu zásahu hasičov nedošlo. Steny cisterny však kyselina vyžrala do biela.

V nemocnici skončilo trinásť ľudí, deväť z nich hospitalizovali
Korzár 17.07.2003, Kristián Sabo , Košice - V priestoroch nákladnej železničnej stanice v Košiciach včera na poludnie zistili tamojší pracovníci závadu na jednom z odstavených vozňov. Bola jasne viditeľná, veď z cisterny pripravenej na vypravenie do Maďarska unikal dym. Išlo pritom o tú istú cisternu, z ktorej deň predtým unikla životu nebezpečná kyselina dusičná. Pokiaľ sa však v utorok nikomu nič nestalo, včera bolo do nemocnice prevezených trinásť ľudí.
„Zamestnanci stanice sa začali sťažovať na bolesti hlavy, nevoľnosť a pachuť v ústach. Privolali preto hasičov,“ povedal nám hovorca Železničnej spoločnosti, a. s., Miloš Čikovský.
Cisternový vozeň, z ktorého unikali výpary, bol samozrejme naplnený kyselinou dusičnou. Jeho odosielateľom je podnik Chemko Strážske a zásielka bola určená do Maďarska.
„Záchranná služba po zistení zdravotných ťažkostí previezla šesť ľudí do Železničnej nemocnice v Košiciach. Piatich hospitalizovali na internom oddelení, kde sú preventívne na pozorovaní. Jednu ženu museli prijať v nemocnici na ARO, jej stav však zrejme súvisí s jej dlhodobejšími zdravotnými ťažkosťami. V popoludňajších hodinách prijali do Železničnej nemocnice v Košiciach ďalších štyroch ľudí, ktorí sa pohybovali na mieste nehody,“ vysvetlil M. Čikovský.
Pred uzávierkou sme sa na internom oddelení Železničnej nemocnice dozvedeli, že hospitalizovaných bolo deväť ľudí.
„Ide všetko o mladé osoby, ktoré sú u nás na pozorovaní. Jedna dievčina bola prijatá na ARO, večer sme ju však preložili na interné. Už je mimo ohrozenia života, mala zrejme krátkodobú dychovú tieseň. Zrejme sa v čase úniku pohybovala v blízkosti železničného vozňa. Všetkých k nám previezli v spolupráci s Rýchlou záchrannou pomocou, boli ošetrení a zostali na pozorovanie,“ dozvedeli sme sa na oddelení ARO Železničnej nemocnice.
Spomínaný vozeň bol odstavený v priestoroch nákladnej stanice, kde sa ihneď po zistení nehody zišiel havarijný štáb železníc, ktorý v súčinnosti s hasičmi a privolanou špeciálnou chemickou jednotkou z Chemka Strážske priamo na mieste organizoval činnosti a úkony vedúce k likvidácii nehody a zamedzeniu ďalších škôd.
„Ihneď po zistení nehody bola na nákladnej stanici v Košiciach zastavená prevádzka, o 14. hodine bola obnovená čiastočne s výnimkou troch koľají a o tri hodiny neskôr po vydaní súhlasu na odsun poškodeného vozňa bola už prevádzka obnovená úplne,“ hovorí M. Čikovský.
Jeho slová dopĺňa prednosta Železničnej stanice Košice Ing. Marián Hric.
„Cisternu sa podarilo opäť opraviť a následne nabrala kurz Strážske. K úniku výparov došlo práve v čase, keď mala byť vypravená do Maďarska. Pracovníci zbadali dym, prišlo im nevoľno, preto boli prevezení do nemocnice,“ vysvetľuje M. Hric a na našu otázku, ako je možné, že cisterna, ktorá bola deň predtým údajne opravená, narobila opäť šarapatu, dodáva:
„Vraj sa na nej vyskytla vada materiálu. Bolo možné pozorovať mikroskopické trhliny, ktoré sa vplyvom tepla zväčšovali. To sa môže stať na hociktorom vozni, štruktúru materiálu neovplyvníte.“
Výpary z tej istej cisterny unikali na košickej stanici aj v utorok, pričom vozeň hneď presunuli do blízkej opravovne vozňov. Tam sa hasičom podarilo znížiť teplotu kvapaliny a neutralizovať malé množstvo uniknutej kyseliny v koľajisku. Neskôr privolaní technici z Chemka Strážske vymenili tesnenie na cisterne a prehlásili, že vozeň je prevádzkyschopný a má pokračovať v ceste do Maďarska.
Ako je teda možné, že aj napriek vyhláseniam kompetentných po prvom úniku zostala cisterna v Košiciach?
„Skutočne, pôvodne mala ísť do Maďarska, ale zistila sa porucha a pracovalo sa na jej odstránení. Momentálne všetko prešetruje železničná polícia.“
Utorňajšiu nehodu uzavrel inšpektorát životného prostredia s tým, že nedošlo k poškodeniu ani ohrozeniu životného prostredia a únik nebezpečnej látky nezamoril vzduch, pôdu, ani vodné zdroje. Kyselina však napriek tomu včera dopoludnia unikala.

Z vagónu vo vozňovom depe unikla životu nebezpečná 100-percentná kyselina dusičná
Korzár 16.07.2003, ss , Košice - V staničnom vozňovom depe včera došlo k nevšednej havarijnej udalosti. O desiatej doobeda nahlásili železniční policajti Závodnému hasičskému útvaru Železníc Slovenskej republiky, že z jednej železničnej cisterny uniká neznáma látka. Hasiči po príchode na miesto zistili, že z vozňa uniká kyselina dusičná. Po stiahnutí súpravy do vozňového depa na neelektrifikovanú koľaj začali hasiči vozeň kropiť studenou vodou z ľavej i pravej strany.
„Dochádza tým k ochladeniu cisterny a tlak vo vnútri klesá,” vysvetlil nám veliteľ hasičského zásahu. I napriek tomu vyparovanie žieraviny naďalej pokračovalo, avšak nie v takomto množstve. I napriek tomu schladzovanie pokračovalo do poobedňajších hodín. Následne prišli pracovníci Chemka Strážske, ktorí poškodený ventil opravili a cisterna mohla pokračovať v ceste do Maďarska.
K úniku podľa veliteľa zásahu pravdepodobne došlo v dôsledku včerajšieho tepla, ktoré pôsobilo na cisternu. „Ventil na cisterne bol pravdepodobne chybný, predpokladáme tiež, že k úniku došlo dnes (včera - pozn. red.), noc bola totiž relatívne chladná a vztlaky v cisterne sa dvihli až v dôsledku denného tepla.”
Kyselina dusičná je už pri vdýchnutí pre človeka nebezpečná, preto zasahujúci hasiči kropili cisternu s dýchacími prístrojmi. Vyparovanie kvapaliny nebolo natoľko veľké, aby ohrozilo okolie. „Máme to pod kontrolou, nehrozí žiadne nebezpečenstvo,” tvrdí veliteľ zásahu. Čo sa týka škody, žeravina poškodila samotnú cisternu, množstvo žeraviny, ktoré stieklo na zem, spálilo trávu, vážnejšie však neohrozilo okolitý biotop.
Chemikália sa používa na ďalšie spracovanie v chemickom priemysle, pričom odosielateľom cisterny bolo uvedené Chemko Strážske, vozeň pritom podľa dostupných informácií nocoval v Košiciach .
Hasiči monitorovali počas zásahu aj množstvo látky v ovzduší, namerané hodnoty však vykazovali mizivé hodnoty. Pravda, keby unikla látka vo väčšom množstve, ohrozené by bolo okolité územie.
O vyjadrenie sme požiadali aj pracovníka inšpekcie životného prostredia z Inšpektorátu ochrany vôd Košice Ing. Vladimíra Vargoviča, ktorý bol na mieste. Potvrdil, že do terénu sa dostalo iba veľmi malé množstvo. „Situácia je stabilizovaná a je pod kontrolou. Vec je v štádiu šetrenia, nevieme, kedy došlo k úniku, nič vážneho sa však nestalo,” uzavrel Ing. Vargovič.

Netesnosť cisterny spôsobila únik kyseliny dusičnej v Košiciach
TASR16.7.2003 11:36 - Pod únik 98-percentnej kyseliny dusičnej z prenajatej cisterny v objeme asi tri až päť litrov na Železničnej stanici v Košiciach , ktorú prepravovala v utorok spoločnosť Chemza, a.s., Strážske (stopercentná dcérska spoločnosť Chemka,a.s., Strážske) sa podpísala netesnosť cisterny.
Netesnosť vznikla pravdepodobne pri posune cisterny mimo areálu spomínaného podniku, pričom sa vytvorila prasklina na tesnení a chemická látka unikla. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré TASR dnes poskytla hovorkyňa skupiny Chemka,a.s, Strážske Jana Romanová. Dodala, že cisterna pred plnením prešla tlakovou kontrolou, ktorá vylúčila akékoľvek netesnosti a chyby. Prepravovaný tovar, ktorý bol v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov určený maďarskému obchodnému partnerovi, riadne odovzdali prepravcovi. "Ten zodpovedá za podmienky transportu a bol riadne oboznámený s obsahom a vlastnosťami prepravovaného tovaru," konštatovala Romanová. Poznamenala, že pracovníci spoločnosti Chemza odstránili chybu pretesnením a dostatočným utiahnutím.
Podľa Romanovej z hľadiska dodržania nosnosti sú cisterny plnené iba do 87 percent objemu a je vylúčené prekročenie maximálne povoleného množstva objemu cisterny. Cisterny sú okrem toho kontrolované v pravidelných časových intervaloch aj prenajímateľom, čím sa eliminuje možnosť vzniku chýb.

Železničiarov hospitalizovaných kvôli úniku kyseliny prepustia z nemocnice
TASR17.7.2003 14:17 - Lekári Železničnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach rozhodli, že všetkých desiatich železničiarov hospitalizovaných v súvislosti so včerajším únikom kyseliny dusičnej na košickej stanici dnes prepustia z nemocnice. Primár interného oddelenia nemocnice Vendelín Puškár konštatoval, že u postihnutých nedošlo k poškodeniu orgánov a následky vdýchnutia výparov kyseliny dusičnej mali "našťastie ľahký priebeh, bez vážnejších komplikácií".
Spresnil, že počas noci v súvislosti s únikom nebezpečnej látky prijali ďalšieho pacienta, čo znamená, že z celkového počtu pätnástich ľudí, ktorých kvôli tomu vyšetrili, hospitalizovali desiatich.
Podľa Puškára boli pacienti mimo ohrozenia života už včera popoludní. V opatere zdravotníkov zostali najmä kvôli pozorovaniu, či sa neobjavia vedľajšie príznaky alebo komplikácie.
K úniku výparov kyseliny dusičnej na košickej železničnej stanici došlo v priebehu tohto týždňa dvakrát. Nebezpečná látka zakaždým unikla z toho istého cisternového vozňa spoločnosti Chemko Strážske. Kyselina dusičná prvý raz unikla v utorok, vtedy však nedošlo k nijakému ohrozeniu osôb. Druhý raz sa nebezpečné výpary dostali do ovzdušia o deň neskôr.

Železničná polícia objasnila krádež vypínačov z rušňov
TASRBratislava 5. júna 2003 - Príslušníkom ŽP z Košíc sa podarilo objasniť krádež hlavných vypínačov zo záložných rušňov za 160-tisíc korún. Ako podozrivých vypátrali dvoch Košičanov vo veku 37 a 46 rokov. Priznali sa, že po vzájomnej dohode ešte v apríli a máji odcudzili z troch rušňov elektrické vypínače. Zabalené vo vreciach ich na motorovom osobnom vozidle staršieho muža previezli do dvoch zberní druhotných surovín, kde utŕžili 1800 a 3260 korún. Peniaze si rozdelili.
Mladší z podozrivých poškodil aj technického zariadenie a vybavenie rušňov tzv. dvojičiek , kde spôsobil škodu za 900-tisíc korún. K činu sa priznal a uviedol, že zariadenie poškodil pomocou zarážky, pretože sa chcel dostať k medenému materiálu, ktorý chcel takisto predať.
Oba prípady prevzal vyšetrovateľ Okresného úradu justičnej polície Košice II.
TASR dnes informácie poskytol hovorca ŽP Jozef Buranský.

Služobný pes pomohol košickým policajtom zaistiť 50 kartónov pašovaných cigariet
TASRBratislava 13. júna 2003 - Služobný pes pomohol železničným policajtom zaistiť päť igelitových tašiek s 50 kartónmi značkových cigariet s ukrajinskými ochrannými kolkami, pri kontrole lôžkového vozňa rýchlika R 608 Spišan na stanici v Košiciach.
Kupé nebolo počas kontroly obsadené cestujúcimi a k nálezu pašovaných cigariet sa nik nehlásil. Podľa vyjadrenia ukrajinského sprievodcu v kupé z Čopu do Košíc cestovali dve ženy, ich popis však nevedel uviesť a o cigaretách tiež nič nevedel.
Ako TASR informoval hovorca Železničnej polície (ŽP) Jozef Búranský, colný dlh na cigaretách predstavuje 31 000 korún a ŽP odovzdala prípad v noci na štvrtok Colnej správe Košice.

Polícii sa podarilo zistiť totožnosť ženy, ktorá skončila 20. marca pod vlakom
TASR24.4.2003 10:24 - Po viac ako mesiaci sa polícii podarilo vypátrať totožnosť neznámej ženy, ktorú ešte 20. marca pri Košiciach zachytil a usmrtil nákladný vlak. Ide o 46-ročnú A. K. z obce Lipník v levickom okrese.
Mŕtvu ženu identifikoval manžel obete v stredu 23. apríla. Podľa výpovede rušňovodič nákladnej súpravy spozoroval v inkriminovaný deň za vchodovým návestidlom Železničnej stanice v Košiciach osobu, ktorá sa plazila po koľajovom zvršku a vzápätí si položila na jednu z koľajníc hlavu. Napriek okamžitému zatiahnutiu rýchlobrzdy už nebolo možné zrážke zabrániť.
Kvôli tejto tragickej nehode musela byť v ten istý deň na prvej koľaji odstavená doprava na 90 minút. Na vedľajšej trati zastavili premávku na pol hodiny. TASR dnes o tom informoval hovorca Železničnej polície Jozef Búranský.

Semafor
Hospodársky denníkNa zlodejov
30.Augusta 2002 - Schválením a uvoľnením finančných prostriedkov vo výške 123 mil. Sk sme sa aj my na Slovensku pripojili k Akčnému plánu boja proti terorizmu. Z uvedenej sumy dostanú 20 mil. Sk aj železnice na nákup a montáž televíznych monitorovacích zariadení v hlavných železničných uzloch. Nové kamery na železnici by mali prispieť k zvýšeniu bezpečnosti cestujúcich nielen v Bratislave , ale aj v Žiline a v Košiciach . Kamerový systém existuje už niekoľko rokov iba na hlavnej stanici v Bratislave . S pomocou kamier sa Železničnej polícii podarilo identifikovať viacero páchateľov v rekordne krátkom čase po nahlásení krádeže.

Rekonštrukcia nástupišťa č. 1
Železničná spoločnosť, a. s.Dňa 19. 8. 2002 začala dlhodobá komplexná rekonštrukcia nástupišťa č. 1. Tieto práce si vyžadujú úplné vylúčenie 1. nástupišťa z prevádzky, čo bude mať za následok aj výrazné zmeny v obsadení koľají. Z tohoto dôvodu Vás upozorňujeme aby ste venovali zvýšenú pozornosť hláseniam staničného rozhlasu a informačným systémom umiestneným na železničnej stanici.

Aby vozne dlho nečakali na spracovanie
ŽST. V KOŠICIACH PRED MENŠOU REKONŠTRUKCIOU
Mária PALIČKOVÁ

Aj keď žst. v Košiciach je o niečo menej vyťažená ako jej silnejšia partnerka v Bratislave, zabezpečuje medzinárodné koridory smerom na východné i južné hranice najmä v rámci obchodných kontraktov.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 8/2002 časopisu Ž-Semafor z 17. IV. 2002)

Zákonník práce ovplyvní turnusy
V SOP KOŠICE SA SPOLIEHAJÚ NA KOREKTNOSŤ BÝVALÝCH KOLEGOV
Mária PALIČKOVÁ

Pracovníci Strediska osobnej prepravy v rámci žel. staníc sú v najvyššej miere vystavený stresu. V podstate nie je na tom nič čudné, veď ide o ľudí prvého kontaktu s cestujúcimi. Ani košická žst. nie je výnimkou, i tu je potrebná vzájomná tolerancia.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 8/2002 časopisu Ž-Semafor z 17. IV. 2002)

Najvyššie výkony na hraničnom prechode s MÁV
V SNP KOŠICE SA TEŠIA Z LEPŠÍCH VÝSLEDKOV, AKÉ DOSIAHLI VLANI ZA 3 MESIACE
Mária PALIČKOVÁ

Oboznámiť sa s traťovými pomermi a miestnymi zvyklosťami patrí k prvoradým povinnostiam vlakvedúceho. Pod vedením prednostu Strediska nákladnej prepravy Košice Ing. Jána Poláka sa tunajší zamestnanci pripravujú na obsadzovanie nákladných expresných vlakov (Nex vlaky) pre prepravu spešnín južnou trasou v úseku Košice - Zvolen - Bratislava.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 8/2002 časopisu Ž-Semafor z 17. IV. 2002)

Katka opäť prebudená
Ing. Dušan SZABÓ

Je to ako v rozprávke o Šípkovej Ruženke, keď spiacu krásavicu po dlhom spánku prebudí odvážny princ. Aj košická "Katka" sa opäť zobudila zo zimného spánku vďaka svojim hrdinom - železničiarom z Rušňového depa Košice.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 10/2002 časopisu Ž-Semafor z 15. V. 2002)

Južná časť prízemia vestibulu prijímacej budovy Južná časť prízemia vestibulu prijímacej budovy
Addams 15. VIII. 2002/22:26 hod.)
Severná časť prízemia vestibulu prijímacej budovy Severná časť prízemia vestibulu prijímacej budovy
Addams 15. VIII. 2002/22:30 hod.)
1. nástupište - pohľad od severovýchodu 1. nástupište - pohľad od severovýchodu
Addams 15. VIII. 2002/22:38 hod.)
1. poschodie vestibulu prijímacej budovy 1. poschodie vestibulu prijímacej budovy
Addams 15. VIII. 2002/22:20 hod.)
Grafika nad vchodom do čakárne na 1. poschodí vestibulu prijímacej budovy Grafika nad vchodom do čakárne na 1. poschodí vestibulu prijímacej budovy
Addams 15. VIII. 2002/22:22 hod.)
Prijímacia budova - pohľad od severozápadu Prijímacia budova - pohľad od severozápadu
Addams 9. XI. 2002/14:23 hod.)
  • Železničná trať Košice - Barca
  • Železničná trať Košice - Kysak
  • Železničná trať Čermeľ - Pionier
  • Železničná trať Michaľany - Košice
  • Železničná trať Barca - Košice nákl. st. - Košice
  • Železničné koridory
  • Košice

  • Strana vytvorená / Site created : 16-IV-2002
    Posledná aktualizácia / Last update : 05-nov-2019
    ( 136002.htm )